Matkapuhelimia.com: kännykkäarvostelut ja -uutiset

Ensin Kyynel-radio, sitten kännykkä, nyt VR. Lopulta Neuralink?

Kesällä kolme vuotta sitten aloitettu amerikkalainen Neuralink on ahkeran yrittäjän Elon Muskin uusimpia perustuksia. Neuralinkin nyt kehitettävänä olevat tuoteartikkelit liittyvät neuroteknologiaan, tarkemmin sanottuna minikokoisiin aivoihin asetettaviin implantteihin. Tänä kesänä Neuralink latasi videopalvelu YouTubeen kattavan esittelyvideon tuoteideastaan ja samoihin aikoihin yritys sai budjettiinsa potkustarttia suoraan Muskilta huimat 100 miljoonaa Amerikan dollaria, ja muilta rahoittajilta noin 58 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria.

Promovideossaan Neuralink esitteli kuinka erityinen ompelukone asettaa aivoihin jopa tuhansittain hiuksiakin ohuempia liitäntäletkuja. Ne kommunikoivat pienen mikropiirin kanssa. Ehkä tämä Muskin projekti jonain päivänä mahdollistaa erilaisten tautien oireiden, kuten tahdosta riippumattoman vapinan tai epilepsiakohtausten, lieventämisen. Se voi avata aivan uudenkinlaisia näkymiä, joista villeintä päätä edustaa mahdollisuus surffata esimerkiksi Internetissä omassa mielessä niin, että vaikkapa tämä artikkeli Matkapuhelimia.com-sivustolla ikään kuin pulpahtaisi esiin omassa mielikuvituksessa.

Se on hamassa tulevaisuudessa, eikö?

Edellä esitelty idea tuntuu toki nyt hyvin kaukaiselta, mutta niin kuulosti kaukaiselta vielä kymmenisen vuotta sitten idea siitä, että kolmiulotteisia videopelejä voisi heijastaa omaan huoneeseen. Sellainen on kuitenkin tänään arkipäivää, kiitos esimerkiksi Oculus Rift S:n ja muiden virtuaalitodellisuuslasien. Kuluttajille varhaisempien Oculus Rift -mallien eräs ylittämätön kynnys oli tuotteen hintalappu — sitä on korjattu Oculus Rift S:n suhteen — se on myynnissä noin 400 euron hintaan. Puoli kilogrammaa painavat VR-kakkulat toistavat resoluutioltaan 2560×1440 pikselin kokoisen kahdesta linssistä muodostetun näkymän. Linssien virkistystaajuus on 80 hertsiä.

Laitteen hinta toki viittaa, että jostain on jouduttu luopumaan verrattuna esimerkiksi Rift CV1:een. Niin todella on, sillä esimerkiksi äänimaisema on monien arvostelujen mukaan sekä laadultaan että paikannettavuudeltaan huonompi. Toki käyttäjät saavat 3,5 millimetrin audioliitännällä hyödyntää omia kuulokkeitaan niin halutessaan.

Oculusta halvempi vaihtoehto

Google on hienosti hoksannut kuinka Oculusta halvempi vaihtoehto on hyödyntää useimpien, etenkin länsimaisten, pelaajien jo nykyisin hallussa pitämää arsenaalia — nimittäin älykännyköitä. Kännykän ja erityisen kartongista sille valmistetun Google Cardboard -kotelon avulla voi päästä VR-pelien äärelle hankkimatta kalliita pelilaitteita. Koska virtuaalitodellisuus on pelikehittäjien ja etenkin teknologian kehittäjien mielessä — jonain päivänä kenties Neuralinkin siivittämänä, tapahtuu tällä rintamalla suuria harppausaskeleita harva se päivä.

Kehitystä voidaan odottaa tapahtuvan esimerkiksi rahapelaamisen maailmassa, kuten Suomi NettiCasinot osoittaa listaamalla melkoisesti pelisivustoja, jotka loppupeleissä ovat melko samanlaisia. (Mikä mullistus olisikaan kokeilla vaikkapa raha-automaattipeliä virtuaalitodellisuuslasien kautta nähtynä!) Sen vuoksi uusi Oculus Rift S on viimeistään vuoden-kahden kuluttua ”alitehoinen” eikä se täysin kykene toistamaan uusimpia pelejä parhaalla mahdollisella tavalla. Sen vuoksi 15 dollaria maksava kartonkiboksi voi olla paras hankinta etenkin VR:stä vasta tutustumassa oleville pelaajille.

Lisää kännykkäartikkeleita

Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.